Kniha o Lakiho Mestečku, ktoré sa

Štiavnici náramne podobá

To som ja Laki! Prevediem vás Mestečkom! Návštevníkov mám veľmi rád, voniate všelijakými neznámymi vôňami a občas vám na zem upadne kúsok desiaty. Mňam mňam. Väčšinou chodíte po trotuári po ulici sem a tam a potom zase tam a sem. Veľmi tomu nerozumiem, veď o dosť zábavnejšie je to vziať nejakou uličkou alebo uzoučkou susedskou cestičkou medzi domčekmi či záhradami. Áno, všetko okrem toho trotuáru je dosť do kopca, uznávam. Tu sa tam ale vyčuchať niečo o dosť zábavnejšie ako kúsok desiaty, niečo čo je len tu a nikde inde. Cítim tu orechové lístie, drevo čo sa suší na zimu, orgován, levanduľu, vápennú omietku a sem tam nejakú sliepku či ovcu. A každý dom vonia po svojom psíkovi alebo mačičke, čo ho má na starosť. Dobre to tu poznám, ale aj tak sa mi stane, že vyčmuchám chodníček po ktorom som ešte nešiel. Jeden nikdy nevie, koho stretne a do akého dobrodružstva sa tu primotá. O tom ja viem svoje HAF!

obsah knihy Lakiho Mestecko

Objavte Banskú Štiavnicu po nezvyklých chodníčkoch

Chodníčky, na ktorých zažil psík Laki svoje dobrodružstvo môžete vyskúšať nájsť aj vy so svojimi deťmi. Knižka vás prevedie miestami v blízkosti mestského centra, ktoré nie sú na zozname najnavštevovanejších turistických atrakcií. Majú však svoju atmosféru a poetickosť, pre ktorú sa sem nejeden človek rozhodne vracať, či dokonca tú žiť. Jednoduché ale bohato ilustrované príbehy vám spestrejú preskúmavanie Mestečka a pomôžu ho vnímať trochu inak ako sme zvyknutí. V knihe môžete stopovať Lakiho na jeho dobrodružstvách podľa mapky, ktorá je vždy na začiatku príbehu. A možno, že sa vám podarí z trasy nech úmyselne alebo neúmyselne odbočiť a zažijete svoje vlastné dobrodružstvo.

obrazok z knihy Lakiho mestecko

Je zábavné hľadať miesta z knihy

Psík Laki skutočne ešte nedávno v Mestečku žil. Rád chodieval na potulky (ako to po jeho vzore dnes robia aj ďalší psíci) a rozprávali sa o ňom všelijaké možné aj nemožné príbehy. Týmito rozprávaniami sa autori inšpirovali, aby vám pomocou nich mohli priblížiť to, čo majú na Mestečku radi, a čo sa ťažko vysvetľuje len slovami.

Autorkou textu je Veronika Hajdučíková. Pri písaní zužitkovala mnohé skúsenosti z práce s deťmi. Príbehy sú písané tak, aby deti motivovali k tomu, ísť von a so záujmom sa pozerať okolo seba, hľadať známe miesta z knihy. Na tvorbe príbehov úzko spolupracovala s Marcelom Mészárosom.

Marcel je citlivý ilustrátor a tiež architekt-pamiatkár. Táto odbornosť dodáva jeho na prvý pohľad pekným a zábavným ilustráciám aj vzdelávaciu funkciu. Poučenou rukou kreslených detailov z jeho ilustrácií si treba všímať aj v skutočných uličkách Mestečka. Prekvapia nielen deti, ale aj nejednoho dospelého.

strany z knihy Lakiho mestecko

Aj spôsob výroby knihy je nezvyčajný

Knihu vydáva lokálne ale československé vydavateľstvo Altamika. Na zohnanie je jej druhá dotlač z roku 2022, pretože prvé vydanie bolo hneď po úspešnej crowdfundingovej kampani v roku 2018 vypredané. Špecifikom nakladateľstva je vzťah k tradičnému kníhviazačstvu. Knižné bloky sú tlačené ofsetom na kvalitný papier Munken a ručne im je dorábaná plátená obálka potlačená ručnou sieťotlačou a slepotlačou. Každá kniha je originál. Môžete ju zohnať v niekoľkých rôznych odtieňoch modrého knihárskeho plátna.

obalka knihy Lakiho mestecko

Kde sa dá kniha zohnať?

Kniha nie je v bežnej distribúcii. Môžete si ju kúpiť priamo od nás na webe alebo v kultúrno-turistickom centre HÁJOVŇA.

Boli ste už na potulkách?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *